I pití kávy podléhá módním trendům, jako všechno ostatní. Vzpomeňte si, jakou kávu pila vaše babička, jak si ji připravovala. Kdybyste jí dneska nabídli kávu z vašeho nového kávovaru JURA IMPRESSA, zřejmě by vůbec nepochopila, co se jí snažíte říct. Doby, kdy si muži nosili na šichtu bandasku s litrem nápoje vzdáleně připomínajícího kávu, jsou zřejmě také v nenávratnu. A bílé kafe s nadrobeným rohlíkem k snídani by už dneska také nikoho neokouzlilo.
Ani vaši rodiče by možná nevyměnili svého „turka" za espresso a kávovar či presovač JURA by jim na kuchyňské lince možná jen zbytečně zabíral místo. Možná – možná ne, kdo ví. Zvyk je železná košile a čtvrtlitrový hrnek „turka" jednou, dvakrát či víckrát denně, to je pro řadu lidí prostě jistota. Ti odvážnější a pokrokovější si možná v kavárně či ve společnosti objednají presso, z větší části proto, aby nevypadali hloupě, ale doma si budou dál sjíždět tu svoji klasiku. Pořizovat si domácí kávovar či espresso, to by je ani nenapadlo.
Vždy čerstvě umletá káva
Možná by stačilo, kdyby pochopili, že espressa JURA pracují rovněž s mletou zrnkovou kávou, a to prosím vždy s čerstvě umletou zrnkovou kávou! Do automatického kávovaru, jako je JURA IMPRESSA, nasypete kávová zrna a potřebná dávka na jedno espresso, což je obvykle 7 gramů, se vám umele bezprostředně před přípravou nápoje, takže čerstvější už prostě být nemůže. Ostatně, přesvědčí vás o tom už jen svůdná vůně kávy, která se ihned po jejím namletí začne z presovače šířit. V tu chvíli dostanou chuť na presíčko všichni, kdo se v blízkosti kávovaru vyskytují.
Namísto přelití vroucí vodou z rychlovarné konvice je v domácím presovači pomletá káva spařena vodou o něco nižší teplotě, zato pod vysokým tlakem, takže dochází k uvolnění, jinými slovy extrakci toho nejlepšího, co v sobě kvalitní pražená káva obsahuje. Při použití presovače zdobí její hladinu lákavá pěna, zvaná crema, která ale na rozdíl od klasického způsobu přípravy neobsahuje drobečky mleté kávy. Tento odpad nezatěžuje ani váš zažívací trakt, ani neucpává myčku nádobí či odpadové trubky. Trochu smůlu má jen ten, kdo je zvyklý věštit z kávové sedliny čili lógru, jak se říká hezky česky. Ten ať si domů presovač JURA IMPRESSA raději nekupuje.
Espresso jako základ dalších nápojů
I doma si dnes můžeme připravit vynikající kávové speciality, na jaké jsme dosud chodili do kaváren a cukráren. Stačí, když si pořídíme kvalitní kávovar či presovač, například JURA od renomovaného švýcarského výrobce. Tyto sofistikované přístroje dokážou na stisknutí jednoho knoflíku připravit ty největší lahůdky. Když vás omrzí klasické espresso, jež u nás zdomácnělo pod názvy presso, preso nebo presíčko, dejte si třeba kapučíno. V originálním pojetí se nazývá cappuccino a jedná se vlastně o espresso s mlékem a mléčnou pěnou. Nebo espresso macchiato, což je espresso s mlékem, případně espresso con panna, tedy espresso se smetanou. Pro moderní presovače je to hračka, protože z kávy a mléka dokážou vyrobit hotové zázraky. Vy se při tom trochu zdokonalíte v italštině, rozšíříte si kulturní rozhled a příště se ve společnosti už nenecháte uvést do rozpaků.
A ještě něco – pokud se vám klasické preso o objemu, jaký presovače JURA vydávají, zdá opravdu trochu moc malé, nestyďte se a doplňte si ho do požadovaného objemu horkou vodou. Získáte tak nápoj zvaný espresso americano, budete světoví, ale hlavně spokojení.
Nezapomeňte čas od času nahlédnout do své sbírky receptů – káva se přece často používá k ochucení různých těst, krémů a náplní, přidává se i do některých likérů. Z toho všeho plyne, že kávovary a presovače JURA IMPRESSA rozhodně najdou využití v každé moderní domácnosti a nadchnou vás i vaše návštěvy.
Domácí kávovary a espressa JURA od 17 990 Kč do 76 990 Kč.
Nejprodávanější zboží v sekci Domácí kávovary a espressa JURA jsou:
JURA ENA 4 Full Metropolitan Black, JURA ENA 4 Full Nordic White, JURA E4 Piano Black.