Pražení odkrývá charakter i aroma kávy

Existuje něco víc než vůně čerstvě připravené kávy? Pro každého, kdo si rád vychutná lahodný šálek tohoto černého moku, se jedná o pohlazení nejen na duši, ale především jeho čichových a chuťových buněk. A s kávou připravenou na kávovarech JURA se bude jednat o pokušení přímo neodolatelné.

Pražení jako takové pomáhá rozvinout specifické vlastnosti kávy i její aroma. V závislosti na kvalitě syrových kávových zrn a dovednosti pražírny se právě v tomhle okamžiku začíná rozehrávat hra chutí a vůní… Je libo čokoládovou, ořechovou, ovocnou, kořeněnou, hořkou nebo naopak jemnou? Nic není problém…

coffee beans

Samotnému pražení kávy předchází fáze schnutí, při které dochází u kávových zrn ke ztrátě vody a obsažené cukry v nich začínají karamelizovat. Tato fáze končí prvním prasknutím. Pak už nastává věda, kde záleží na zkušeném pražiči, jak nejlépe vytáhnout z kávy její dobré vlastnosti. Podle stupňů pražení se obvykle rozlišuje světlé pražení (tzv. Cinnamon Roast), které se vyznačuje lehkostí, ovocnými podtóny a zároveň vyšší kyselostí. Následuje střední pražení. Při této přípravě již zrna mírně tmavnou a chuťově se jedná o kávu vyváženější s o něco menším obsahem kofeinu. Tento způsob bývá preferován u výběrové kávy, kde se požadavkem stává zdůraznění jejího chuťového profilu. Středně tmavé pražení (City Roast, Full City Roast) pak představuje chuťově těžší kávu, která může být už lehce nahořklá. Takto upražená zrna už mívají na povrchu stopy oleje a záleží na zkušenostech pražírny, aby správně odhadla okamžik, kdy ze sebe zrna vydají to nejlepší. Některé pražírny využívají i tmavé pražení, kdy jsou kávová zrna přepražena až do černé barvy. Ty chutnají hořce a kouřově. Zajímavostí je fakt, že obsah kofeinu je v takto upražených kávových zrnech nejnižší.

coffee beans

Co člověk, to jiná preference, a tak to, co chutná jednomu, nemusí být dobrou volbou pro druhého. V nabídce výběrová káva se Vám snažíme poskytnout takový výběr káv, aby byly uspokojeny chutě i toho nejnáročnějšího zákazníka.