Jak na jemnou mléčnou pěnu?

Pro přípravu lahodné kávo-mléčné speciality potřebujete nejen kvalitní kávovou směs, ale také nadýchanou mléčnou pěnu. Ale jak na to, když zrovna nesedíte v kavárně, kde by Vám přesně takovou pěnu dokázali připravit? Většina kávovarů to neumí! A co to vlastně mléčná pěna je?

Dokonalá mléčná pěna se skládá z obrovského množství mikrobublinek vzduchu, které jsou přichyceny na molekulách mléka. Čím menších vzduchových bublin docílíte, tím jemnější a krémovější pěny dosáhnete. V mléce navíc při napěňování dochází k reakci mezi vzduchem a obsaženými bílkovinami, tuky a cukry. Všimli jste si někdy lehce nasládlé chuti napěněného mléka? K tomu dochází přivedením tepla a vzduchu, které zapříčiní, že se laktóza v mléce začne štěpit na jednoduché cukry a ty lehce pozmění chuť mléka.

Další podmínkou pro dokonalou pěnu je použití čerstvého a dobře vychlazeného mléka (cca 8 °C) s vyšším obsahem tuků (minimálně 3,5 %). Při použití odtučněné varianty dokonalé pěny nikdy nedocílíte. Pokud si tedy chcete vychutnat opravdu lahodné a krémové cappuccino nebo latte macchiato, zapomeňte alespoň na chvíli na diety. Slibujeme, že Vám to chuť kávy vynahradí.

V současné době už ani nemusíte spěchat do kavárny nebo se trápit s ručním šleháním mléka – kávovary JURA disponují tryskami, které Vám připraví nebývale nadýchanou pěnu stiskem jednoho tlačítka. A v porovnání s konkurencí je mléčná pěna opravdu dokonalá! Trysky mají dvě oddělené komory, ve kterých je mléko zpěněno hned dvakrát, a proto bubliny popraskají, pěna se zpevní a stane se extrémně jemná. Tři bary ve výpusti trysky navíc zaručí to, že se pěna do šálku naleje pomalu a rovnoměrně. Díky tomu si i doma dokážete připravit mléčnou specialitu jako od baristy. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude latte art.