Co stojí za dokonalým espressem?

Černé espresso je bezesporu kávou v té nejjednodušší a nejčistší podobě, a i v tomto případě platí staré dobré pravidlo, které říká, že v jednoduchosti je krása. Bohužel ne každé espresso však chutná stejně. Existují totiž čtyři základní faktory, které ovlivňují jeho výslednou kvalitu a chuť.

Prvním takovýmto faktorem je bezesporu VODA. Ta tvoří 98% espressa, a proto je velice rozhodující pro kvalitu výsledného nápoje. Espresso by se mělo vždy připravovat z čerstvé vody obohacené o minerály a kyslík. Zároveň by voda měla mít nízkou až střední tvrdost. Změkčit ji můžete použitím filtrů CLARIS, které zabraňují usazování vápníku a současně odstraňují nežádoucí látky, které poškozují chuť a vůni, jako je například chlór.

water

Dalším důležitým faktorem jsou zvolená KÁVOVÁ ZRNA. Jejich chuť je ovlivněna nejen odrůdou (jemnější arabica nebo výraznější robusta), klimatickými a půdními podmínkami země původu, způsobem zpracování, stupněm pražení, ale také faktem, zda se jedná o směs různých kávových zrn nebo jednoodrůdovou kávu s jediným místem původu. V dnešní době je na trhu spoustu kvalitních kávových směsí, ze kterých si každý vybere podle osobních preferencí, proto se nebojte experimentovat – najít tu oblíbenou chvilku potrvá.

coffee beans

Třetím klíčovým faktorem ovlivňujícím Vaši kávu je samotný KÁVOVAR. S kávovary JURA si kupujete švýcarskou kvalitu, u které lze individuálně nastavit jednotlivé funkce a parametry jako je například jemnost pomletí kávových zrn, teplota i síla kávy, množství vody a mnoha další. Vše si v pohodlí domova nastavíte přesně podle svých preferencí, a tak se Vám už nestane, že byste měli kávu příliš vodnatou, hořkou nebo bez chuti.

Kávovary disponují vybranými klíčovými technologiemi jako je ideální pomletí kávových zrn s vícestupňovým mlýnkem AromaG3Intelligent Pre Brew Aroma System (I.P.B.A.S.©) neboli procesem předspaření, na který navazuje impulzní extrakční proces (P.E.P.®) optimalizující dobu extrakce nebo inteligentní vodní systém (I.W.S.®). Pomyslnou tečkou je technologie jemné mléčné pěny, která stojí za dokonale krémovým cappuccinem i ostatními mléčnými specialitami.

JURA coffee machines

Vše ostatní už je na Vás a Vaší INDIVIDUÁLNÍ PREFERENCI. Kávu lze podávat buď v klasickém keramickém šálku nebo v čistých moderních liniích skla. Oblíbené jsou také různé čokoládky, sušenky a další drobné cukrovinky, které si můžete v průběhu pití kávy vychutnat. V neposlední řadě je pak důležitá celková atmosféra, v níž je káva podávána. Jedná se o zásadní faktor pro vychutnání tohoto aromatického nápoje s mnohaletou tradicí!

JURA espresso