Milujete kávu tak, že bez ní nemůžete vydržet? A už jste někdy vyzkoušeli alkoholický kávový drink? Ne, opravdu nemyslíme na klasický kávový likér, ale lehký letní míchaný drink, který Vás nejen osvěží, ale zároveň povzbudí.
Večerní posezení s přáteli tak získá naprosto nový rozměr.
Blue Cool
na přípravu 1 šálku potřebujete:
1 espresso (45 ml)
perlivou minerální vodu
kostky ledu
10 ml Curaçaa
Vezměte si vysokou sklenici, kterou téměř po okraj naplňte kostkami ledu. Ze dvou třetin do ní nalijte perlivou minerální vodu a přidejte 10ml sirupu Curaçao. Do šálku si připravte espresso, které ještě horké nalijete přes kostky ledu do sklenice. Nalévejte opatrně, aby se espresso nesmíchalo s limonádou a sirupem. Tím dosáhnete atraktivního vrstveného efektu. Před samotným pitím zamíchejte. Podává se slámkou.
Café de Cuba
na přípravu 1 šálku potřebujete:
100 ml kávy
10 ml oslazené vody (stejný díl cukru a vody)
20 ml bílého rumu
20 ml mojito sirupu
4 kostky ledu
50 ml mléka
Do šejkru dejte 2 kostky ledu. Do stejného šejkru si připravte kávu, ke které přilijete oslazenou vodu, rum, a mojito sirup. Protřepávejte přibližně 20 sekund, aby káva ihned zchladla. Obsah šejkru poté nalijte do sklenice na long drink se dvěma kostkami ledu. Bokem si připravte studenou mléčnou pěnu, kterou lžičkou opatrně navršíte na připravený nápoj. Podávejte s obaleným plátkem citronu v mleté skořici, kterým ozdobíte okraj sklenice.
Celebration Dream
na přípravu 1 šálku potřebujete:
10 ml Malibu
30 ml pomerančové šťávy
30 ml maracujové šťávy
5 ml citronové šťávy
10ml grenadiny
1 ristretto (25 ml)
4 kostky ledu
Kostky ledu a grenadinový sirup dejte do sklenice, v jiné sklenici smíchejte pomerančovou, maracujovou, citrónovou šťávu a Malibu. Vzniklou směs opatrně nalijte do sklenice s ledem a grenadinou. Vytvoříte tak kontrastní druhou vrstvu. Do šálku si připravte ristretto. Jakmile bude hotové, nalijte je do sklenice přes zadní stranu lžičky, aby se mohla vytvořit další vrstva. Ozdobte slámkou nebo prskavkou.
Nealko variantu si připravíte záměnou Malibu za kokosový sirup.
Red Cool
na přípravu 1 šálku potřebujete:
1 espresso (45 ml)
20 ml Campari nebo Red Bols
perlivou minerální vodu
kostky ledu
Ohnivě červená barva a aromatická, trpká příchuť je přesně to správné osvěžení v horkém letním podvečeru. Jak na to? Vysokou sklenici naplňte téměř po okraj kostkami ledu. Do sklenice přidejte 20 ml Campari a perlivou minerální vodu. Do samostatné nádoby si připravte espresso ze 45 ml vody, které ještě horké nalijete přes kostku ledu do sklenice. Nalévejte opatrně, aby se espresso nepromíchalo s Campari. Dosáhnete tak atraktivního vrstveného vzhledu. Než si začnete tuto kávovou specialitu vychutnávat, tak ji nezapomeňte promíchat.
SanBaileys
na přípravu 1 šálku potřebujete:
1 espresso (45 ml)
1 Sanbittèr (97ml)
40 ml Baileys
4 kostky ledu
Sanbittèr, Bailezs, kostky ledu a čerstvě připravené espresso dáte do mixéru a umixujete dohladka, Pak už jen stačí přelít do sklenice. Tento nápoj si vychutnejte okamžitě, než se jednotlivé ingredience oddělí.
A nakonec jedna kalorická bomba…
Krémová ledová Baileys káva
na přípravu 1 šálku potřebujete:
110 ml kávy
6 kostky ledu
1 lžičku třtinového cukru
50 ml mléka
20 ml Baileys
1 kopeček kávové zmrzliny
1 lžíci šlehačky, slazené
strouhanou čokoládu
Do šejkru nasypte led a připravte si do něj kávu. Protřepávejte přibližně 20 sekund, aby káva ihned zchladla. Poté přidejte třtinový cukr, mléko, Baileys a vše důkladně promíchejte. Hotový drink nalijte do vysoké sklenice a navrch přidejte kopeček kávové zmrzliny, kterou doplníte o šlehačku. Ozdobte strouhanou čokoládou.