Kofein – aktivní složka kávy

Kofein se nachází nejen v semenech kávovníku, ale také ve více než 60 dalších rostlinách. Nejběžnějším dalším zdrojem kofeinu je čaj, menší množství obsahuje i kakao nebo cola ořechy. Obsažen je také v yerba maté nebo guaraně, které jsou užívány pro přípravu čajů a energetických nápojů. Kofein je známý také pod označením matein nebo guaranin.

Káva - výběrová káva je ceněna pro svůj stimulační účinek na kardiovaskulární systém těla a pro svou schopnost zmírňovat únavu. Zatímco kávová zrna Arabica obsahují 1-1,5 % kofeinu, kávová zrna Robusta obsahují 2,5-4,5 %.

 

Pro srovnání uvádíme, kolik kofeinu můžete nalézt ve vybraných nápojích.

  • Espresso (50 ml) - 50 mg
  • Káva (90 ml) - 60-100 mg
  • Filtrovaná káva (125 ml) - 80-100 mg
  • Čaj (200 ml) – až 80 mg
  • Mléčná čokoláda - 15 mg/100 g
  • Hořká čokoláda - 90 mg/100 g
  • Energetické nápoje - 80–160 mg v jedné plechovce

 

Bezpečná denní dávka kofeinu se pro dospělého člověka udává 3-6 mg na kilogram tělesné hmotnosti, což při váze 80 kg představuje až 10 espresso káv denně. Jako nejvhodnější množství kávy maximalizující její předpokládané příznivé zdravotní účinky bývají doporučovány 3–4 espresso šálky kávy denně.

A jak jste na tom s pitím kávy vy? Nebo raději sáhnete po energetickém drinku?