Flat white

Flat white je kávový nápoj – kávová specialita, která vznikla cca v roce 1985 v Austrálii a od té doby se začala šířit do celého světa. U nás obliba této kávové speciality také stoupá. Základem je silnější espresso (dopio) a dokonalá mléčná mikro pěna o správné teplotě. Oproti caapuccinu má menší objem, je silnější a má jiný poměr mezi kávou mléčnou složkou. Přes svou podobnost s podobným a oblíbeným cappuccinem si dokázalo Flat white získat velké množství fanoušků po celém světě a zaměřili se na něj i výrobci automatických kávovarů. Automatický kávovar JURA Impressa E8 umí připravit dokonalé Flat white (a dalších 13 nápojů…)

JURA F9

Flat white recept / návod

Pokud chcete vyzkoušet výrobu Flat white kávy sami, připravte si menší skleničku či šálek na cappuccino. Do šálku připravte dvojité espresso (dopio) a nahoru nalejte horké napěněné mléko. Množství mléka by mělo být dvojnásobné oproti kávě. Pro dokonalý výsledek je třeba připravit kvalitní espresso, našlehané mléko o správné teplotě a nalévat jej tak aby nedošlo k nadměrnému promíchání vrstev. Obdobně jako u jiných kávových specialit je důležitá jak kvalita ingrediencí, tak jejich teplota – s tou pomůže předehřev šálku. Perfektní Flat white lze ručně připravit, ale je nemožné dosáhnout pokaždé dosáhnout stejného výsledku (pokud tedy nejste barista s profi vybavením :-).

Flat white