Také Vás občas zaskočí názvy káv v nabídce kaváren? Pojďme si společně udělat takový malý přehled toho, co si vlastně objednáváte a jak by se která káva měla správně připravovat.
A začněme rovnou u té nejoblíbenější – espresso. Pravé italské espresso je připraveno ze 7 g čerstvě namleté kávy, která je protlačena vodou o tlaku 8-10 barů a teplotě 88-90 °C. Vytéká cca 25 sekund a obsahuje 30 ml tekutiny. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1-2 mm, která se nazývá crema. Ideální šálek na espresso je malý šálek s maximálním objemem 60 – 90 ml.
Ristretto znamená v italštině stísněný, úzký nebo i zahuštěný a jak už sám název napovídá, jedná se o silné espresso s intenzivnější chutí, které obsahuje ještě menší množství vody. Zpravidla 20 ml a tomu odpovídá i velikost šálku. Stejně jako klasické espresso i ristretto se pyšní slabou vrstvou pěny.
Je na vás ristretto i espresso moc malé a přitom potřebujte silnou kávu? Objednejte si espresso doppio – nápoj s dvojnásobným množstvím kávy (cca 16 g) i dvojnásobným množstvím vody (60 ml vody). Jeden šálek – dvojitá síla i radost.
Také americano je formou espressa, které je doplněno horkou vodou pro zvýšení jeho objemu. Příprava se však různí. Jedna z variant podávání je espresso v šálku o objemu 130 – 180 ml a k tomu zvlášť podávaná horká voda, kterou si host sám dolévá dle chuti anebo druhá možnost, kde je v šálku horká voda a do ní se nalévá espresso. Tato varianta je známá také jako long black. Pokud jste milovníkem „velkého espressa“ je pro vás americano nejlepší volbou.
A teď se dostáváme ke kávám, které se připravují v kombinaci s mlékem. Jedním z takových kávových nápojů je espresso macchiato, které se velmi často zkráceně nazývá pouze macchiato. I tento název je odvozený z italštiny, kde slovo macchiato znamená skvrnitý nebo tečkovaný. Podle klasické přípravy se jedná o espresso s kapkou mléčné pěny. Moderní macchiato se připravuje jako miniaturní cappuccino, kdy se do klasického šálku připraví espresso a to je doplněno až po okraj mikropěnou.
Další mléčnou kávovou specialitou je cappuccino, které se ve své klasické podobě skládá z 1/3 espressa (20–30 ml), 1/3 teplého mléka a 1/3 mléčné pěny. Cappuccino se podává v širších porcelánových šálcích, do kterého se po nahřátí připraví espresso a bokem v nerezové konvičce se pomocí trysky horké páry našlehá pěna. Konečná teplota mléka by neměla přesáhnout cca 70 °C tak, aby se nápoj dal ihned po přípravě vypít. Našlehané mléko s mléčnou pěnou se nalije do připraveného epsressa a pěna by měla dosahovat po horní okraj šálku. Novým trendem při přípravě tohoto lahodného nápoje je doplnění 30 ml espressa o mikropěnu. Tím se popírá klasické třetinové dělení na kávu, mléko a pěnu. Nejen chuť nápoje, ale také obrázky na povrchu dělají cappuccino v dnešní době jedním z nejpopulárnější kávovo-mléčných nápojů. Tzv. latte art se pyšní různými motivy i barvami a dokonce má i své mistrovství. Nejčastěji se ke zdobení používá kakaový sirup nebo kakao a těmi nejčastějšími motivy jsou srdíčka, tulipány nebo rozety.
Pokud však potřebujete sáhnout po něčem trochu silnějším, doporučujeme flat white. Jedná se o nápoj, který se připravuje ze dvou porcí espressa (doppio) a dolévá se teplým mlékem s pěnou. Velmi populární se stal v Austrálii, ale postupně se rozšířil do celého světa. Obvykle se podává v nižších sklenicích o objemu cca 160 ml.
Latte macchiato – horké mléko s vrstvou espressa doplněné o mléčnou pěnu. Připravuje se obdobně jako cappuccino, ale postup je lehce jiný. K podávání se používají vyšší sklenice, do kterých se nejprve nalije napěněné mléko do mikropěny. Během chvilky se mléčná pěna oddělí od mléka a vytvoří tak na povrchu pevnější pěnovou vrstvu. Teprve teď se do sklenice přidává espresso, které na vršku vytvoří kávovou skvrnku – od toho je odvozen i název nápoje. Latte macchiato totiž v italštině znamená umazané nebo skvrnité mléko. Pokud si v Itálii objednáváte tento nápoj, nezapomeňte říct celý název. Mohlo by se stát, že Vám při objednání latte přinesou horké mléko.
Cafe au lait nebo také caffè latte je nápoj o objemu cca 250ml. Rozdíl oproti cappuccinu je právě ve vyšším objemu nápoje a také v menším podílu mléčné pěny. Nápoj se připravuje do klasického šálku s ouškem a rozhodně nedosahuje takové oblíbenosti jako cappuccino nebo latte macchiato.
A jaká je ta Vaše nejoblíbenější káva?