Je takové horko, že do sebe nevpravíte ani malý šálek espressa a přitom Vám ta lahodná chuť čerstvě namleté a připravené kávy tolik chybí? Máme pro Vás řešení. Pojďte si s námi pochutnat na jednoduchých a osvěžujících kávových drincích, díky kterým do sebe vpravíte tolik potřebnou dávku kofeinu.
Ať už si vyberete chladivou klasiku v podání Latte macchiato frio, ledový Flat White, kávovo-pomerančový fresh, melounovou variantu Melondy nebo Mintalino s nádechem máty, nikdy si nevyberete špatně. Jedná se o nápoje, které zpříjemní Váš den v práci i odpoledne s kamarádkou.
Latte macchiato frio
na přípravu 1 šálku potřebujete:
čerstvé mléko
1 espresso (45 ml)
4 kostky ledu
20 ml karamelového sirupu
1 lžičku cukru
Karamelový sirup nalijte do sklenice, kterou následně naplníte z jedné třetiny studeným čerstvým mlékem. Připravte si jednu porci studené mléčné pěny a naplňte jí sklenici se sirupem a mlékem do dvou třetin objemu. Do samostatného šálku si dejte 4 kostky ledu a připravte si do něj espresso. Přidejte k němu jednu lžičku cukru a vše důkladně promíchejte. Ochlazené espresso a kostky ledu přidejte do sklenice s karamelovým sirupem, mlékem a pěnou. Vyzkoušet můžete i variantu bez sirupu.
Ledový Flat White
na přípravu 1 šálku potřebujete:
250 ml čerstvého plnotučného mléka
1 espresso (45 ml)
6 kostek ledu
1 lžíci cukru (ideálně třtinového)
Samotná příprava už je jednoduchá. Do sklenice vložíte 6 kostek ledu, které přelijete připraveným espressem. Následně přidáte 1 lžíci cukru a vše důkladně promícháte. Z mléka si připravte porci studené pěny, kterou ihned po napěnění nalijete do sklenice s kávou a ledem. Potom už se jen stačí posadit na terasu a vychutnat si chuť připravené kávy.
Freshpresso
na přípravu 1 šálku potřebujete:
1 espresso (45 ml)
30 ml vanilkového sirupu
pomerančovou šťávu
4 kostky ledu
V jednoduchosti je krása – kostky ledu, vanilkový sirup, trochu pomerančové šťávy i připravené espresso dejte do mixéru a mixujte, dokud nebude mít směs jemnou konzistenci. Ideální volba podávání tohoto fresh nápoje je ve vyšší sklenici, ozdobené rozlousknutým vanilkovým luskem nebo trochou pomerančové kůry.
Melondy
na přípravu 1 šálku potřebujete:
1 espresso (45 ml)
20 ml sirupu z vodního melounu
perlivou minerální vodu
kostky ledu
Na tento drink si připravte vysokou sklenici, kterou téměř po okraj naplníte kostkami ledu. Poté do ní přidejte 20 ml sirupu a zalijte perlivou vodou. Do samostatné nádobky si připravte espresso, které ještě horké nalijete přes kostku ledu do sklenice. Nalévejte opatrně, aby se espresso nepromíchalo se sirupem – dosáhnete tak atraktivního vrstveného efektu. K dokonalosti už jen stačí přidat do sklenice dvě slámky a ochutnávka může začít. Nezapomeňte zamíchat!
Mintalino
na přípravu 1 šálku potřebujete:
1 espresso (45 ml)
20 ml mátového sirupu
citronovou šťávu
perlivou minerální vodu
kostky ledu
Vysokou sklenici naplňte až po okraj kostkami ledu. Zalijte mátovým sirupem a trochou citronové šťávy. Poté naplňte sklenici do tří čtvrtin perlivou minerální vodou a nakonec přes kostku ledu přilijte připravené espresso. Výsledkem je chladný a osvěžující kávový drink s nádechem máty. Podávejte se slámkou.
A na co se můžete těšit příště? Máme tu pár tipů na výborné letní alkoholické variace ☺