Dýňové latte macchiato

Dýně, kam se podíváte? Dýňová sezóna je v plném proudu, a tak se není čemu divit. Vyzkoušejte s námi dýňové latté macchiato – nápoj, který do svého repertoáru přidala nejedna kavárna.

Dýňového latte macchiato si můžete připravit buď klasicky s espressem a samostatně našlehaným mlékem nebo si přípravu díky kávovarům JURA můžete zcela zjednodušit.

Pumpkin latte macchiato

na přípravu jedné sklenice potřebujete:

  • 1 polévková lžíce dýňového pyré (návod na přípravu naleznete níže)
  • 1 latte macchiato připravené na kávovaru JURA
  • špetka dýňového koření

 

Do větší sklenice nejprve vložíme 1 polévkovou lžíci dýňového pyré. Tu samou sklenici poté umístíme pod trysku u kávovaru a připravíme si latte macchiato. Pro větší chuťový zážitek posypeme napěněné mléko špetkou dýňového koření a můžeme podávat.

A jeden malý tip na závěr – pokud doma nemáte dýňové koření, zkuste skořici.

 

Jak na dýňové pyré

Pumpkin

Součástí receptu je dýňové pyré, které si doma zvládnete připravit velice snadno. Potřeba jsou k tomu pouze 2 ingredience – dýně, kuchyňská sůl a zhruba hodina vašeho času. Výhodou je, že si pyré můžete připravit předem. V lednici vydrží klidně i týden a v mrazáku měsíce.

Existuje mnoho odrůd, tak pokud nakupujete od místních farmářů nebo na trhu, zeptejte se, zda je daná odrůda vhodná na přípravu pyré pro kávovou specialitu. Případně se poohlédněte po „cukrové dýni“.

Dýni nejprve pořádně omyjte, poté ji rozřízněte na dvě poloviny a vydlabejte semínka a všechnu dužinu kolem. Vydlabané poloviny lehce osolte, položte na pečicí papír na plech seříznutou stranou dolů a pečte v troubě na 200 °C, dokud nezměkne, cca 40 až 50 minut. Jakmile je dýně měkká, vhoďte dužinu do kuchyňského robotu a rozmixujte dohladka. Z jedné dýně si připravíte 5 až 6 šálků dýňového pyré.