Oblíbenost bezkofeinové kávy roste nejen ve světě, ale i u nás. Jedná se o kávu, ze které byl odstraněn kofein, respektive jeho obsah byl radikálně snížen. Možnost bezkofeinové kávy rády využijí nejen těhotné nebo kojící maminky, ale také kardiaci nebo lidé trpící hypertenzí.
V současné době má bezkofeinovou variantu v nabídce většina dobrých kaváren, a protože se i kávovary JURA snaží držet současných trendů, nabízejí u vybraných modelů možnost využití násypky na mletou kávu – tedy ideální způsob, jak si i doma připravit bezkofeinovou kávu v kvalitě jako z kavárny. Využít toho můžete nejen pro přípravu espressa, ale i jakýchkoli mléčných specialit typu flat white, cappuccino nebo espresso macchiato.
Nás zajímalo, jak se taková bezkofeinová káva vyrábí. Nejrozšířenější jsou dva způsoby – evropský a švýcarský vodní proces. Zatímco evropský proces výroby spočívá v tom, že se ještě neupražená káva namáčí ve vodě a následně promývá v methylenchloridu, který absorbuje kofein, švýcarský vodní proces se naproti tomu obejde bez chemického ošetření. Káva se nejprve namočí a louhuje v horké vodě a páře, poté je tento výluh filtrován přes filtry s aktivním uhlíkem. Po odstranění kofeinu se v tomto výluhu kávová zrna opět namáčejí. Jeho nasátím opět získávají kávové aroma a chuť, i když méně výrazné. Teprve následně probíhá sušení a pražení.
Ať je zvolen jakýkoli postup, z kávy by mělo být odstraněno 99,9 % kofeinu, protože bezkofeinová káva by neměla obsahovat více než 0,1 %. Na celkové světové spotřebě kávy se ta bezkofeinová podílí zhruba 10 %, což rozhodně není zanedbatelné množství.
A co vy? Také si občas pochutnáte na bezkofeinové kávě? Nebo sázíte na jistotu a výběrová káva je Vaší jedinou volbou?